DE BRUSSELSE REGULATOR VOOR ENERGIE
DE BRUSSELSE REGULATOR VOOR ENERGIE

De tweevoudige tariefmeter

Indien u twee meterstanden heeft, beschikt u hetzij over een tweevoudige tariefmeter (dag/nacht), hetzij over een dagmeter en een uitsluitend nachttariefmeter.

  • De dagmeterstand geeft het elektriciteitsverbruik weer tussen 7u en 22u of tussen 8u en 23u, afhankelijk van de gemeente waar u woont.
  • De nachtmeterstand geeft uw verbruik weer tussen 22u en 7u of tussen 23u en 8u en tijdens de weekends. Huishoudtoestellen die veel stroom verbruiken, kan u bijvoorbeeld tijdens die uren laten werken.

Het verbruik wordt door deze meterstanden, die “dagmeterstand“ en “nachtmeterstand” worden genoemd, geregistreerd. De registratie op de ene of de andere meterstand wordt gestuurd via een relais met afstandsbediening door impulsen die door het net worden vervoerd.

Beschikt u over een meter met twee meterstanden, dan kan u bij uw leverancier een verschillende prijs voor uw dag- en nachtverbruik bekomen. Doorgaans ligt de prijs voor het verbruik overdag hoger dan voor het verbruik ‘s nachts. Precies omdat het globale verbruik ’s nachts in het algemeen lager ligt, kunnen de leveranciers de elektriciteit ’s nachts tegen aantrekkelijkere prijzen aankopen of opwekken.